"Împreună suntem mai puternici - îi spuse mafiotul poliţistului."

"Împreună suntem mai puternici - îi spuse mafiotul poliţistului."

miercuri, 23 septembrie 2015

"Ne putem explica esecurile diplomatiei romane prin prisma faptului ca trimiterea la ambasade se face pe baza de comision?"


 Ne putem explica esecurile diplomatiei romane prin prisma faptului ca trimiterea la ambasade se face pe baza de comision?
- In mare parte, da. De astfel de cazuri sint satul.”, fragment din interviul acordat de generalul Corneliu Grigoras in 1998.

Raportul Ohanesian


In atentia: Uniunii Europene, NATO si altor parteneri

Capitolul VI
(Continuare din numarul precedent)
Ilie Stanica - campionul deconturilor SIE/MAE
Ilie Stanica a fost ofiter activ al Directiei de Informatii Externe inainte de ’89. Fostii colegi ai “diplomatului” spun ca a activat pe spatiul sovietic. Dupa Revolutie, Stanica a iesit din SIE (in 1991-1992) si a devenit oficial diplomat MAE. A fost recuperat de SIE ca “asociat” si a intrat in responsabilitatea generalului Grigore Istrate sef al Directiei Operatiuni Speciale, “diplomat” cu state vechi in Securitate. Conform Anuarului Diplomatic si Consular al Romaniei, in anul 1994, Ilie Stanica era secretar economic I la Ambasada Romaniei in Cuba. Anul 1997 l-a gasit in functia de consilier economic la Stockholm. A cules informatii si a trimis o nota prin curier diplomatic la SIE in septembrie 1997 cu privire la planurile de discreditare a regimului Constantinescu.
In 2006, Ilie Stanica era ministru consilier la Ambasada Romaniei din Egipt. Fiul sau, Lucian Stanica a fost implicat anul trecut, in scandalul vizelor de la Chisinau. Lucian Stanica era legatura consulilor austrieci care faceau trafic cu vize Schengen. Se pare ca agentul “tradator” SIE Mihai Contiu facuse informari despre activitatile de contrabanda ale juniorului in ambasada. Contiu a fost contactat sa transporte in Ungaria o valiza cu peste 1 milion de dolari rezultati din aceste afaceri. In prezent, Ilie Stanica este ministru consilier la Ambasada Romaniei de la Tokio. Ofiterul din Centrala care verifica deconturile diplomatului Stanica, povesteste ca a avut multe probleme cu acesta. Era campion la deconturile fara acoperire. Am aflat astfel, ca grosul banilor SIE se mananca de catre agentii sub acoperire. Sume uriase. Se trimit rapoarte asupra persoanelor racolate cu care se intretin “relatii”. Mese la restaurante de lux, cadouri scumpe, ceasuri. Bonurile de decontare sunt de cele mai multe ori aiuristice. Se pot lua de oriunde si nu se pot verifica. De cele mai multe ori se specifica in rapoarte ca nu s-au putut obtine documente justificative pentru decontare. Pentru asigurarea confidentialitatii actiunii se cere decontarea in alb a sumei. Cam asa pune un ofiter sub acoperire, deoparte cam 1000$ pe luna.
Generaloidul Grigore Istrate
Generalul Grigore Istrate s-a nascut la 24 ianuarie 1951, la Prunisor, judetul Mehedinti. Vechi ofiter de Securitate a absolvit Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii Bucuresti. Conform Anuarului Diplomatic si Consular, intre 1977-1980 a activat la Ambasada Romaniei la Dakar, secretar III. 1981- 1991- secretar II MAE, iar incepand cu 1991 a fost la Ambasada Romaniei din Rabat, capitala Regatului Maroc. Generalul Istrate a detinut mai multe functii in cadrul Serviciului de Informatii Externe. A fost sef la Directia Protectie Externa (PE), ulterior devenita Directia Contraspionaj, apoi sef la Resurse Umane in SIE. L-a avut in subordine pe generalul Adrian Isac si in supraveghere pe Stanica Ilie. Surse din SIE spun ca el a blocat in 1997 informarea lui Stanica. Colegii spun despre el ca este un fel de tatic al firmelor acoperite SIE si ca ar fi in spatele multor afaceri de spionaj. Prieten bun cu Istrate este un alt agent Stoian Constantin (nume de cod Selaru). Generalul Grigore Istrate a fost trecut in rezerva de la sefia Directiei de Protectie a Operatiunilor Speciale. Se ocupa de planificarea actiunilor speciale, inclusiv de cele de “eliminare”. Dupa cum spun unii colegi “se ingrijea ca operatiunile sa fie in regula”.
Biografia diplomatului – general Grigore Istrate poate fi studiata in Anuarul Diplomatic si consular al MAE.
Mihai Darie – ofiterul discret al partidelor post-decembriste
Presa centrala a scris despre securistul Mihai Darie ca ar fi scapat in mod miraculos de verdictul de politie politica, fiind implicat in anchetarea disidentului Radu Filipescu. Darie a lucrat pana in 1978 in cadrul Directiei de Informatii Externe. Dupa fuga sefului DIE, generalul Ion Mihai Pacepa, ofiterul DIE a fost transferat la Securitatea Municipiului Bucuresti, unde raspundea de problemele sistemului medical. In anii ’80 se ocupa de Spitalul Fundeni. Dupa 1990, ca si fostul sau coleg de Securitate Silvian Ionescu, Darie a intrat in FSN, ajungand ulterior PD, unul dintre sustinatorii lui Traian Basescu. Mihai Darie este om de afaceri si a lucrat si in administratie, fiind numit, in perioada 1997-2000, director al Prefecturii Bucuresti, apoi vicepresedinte al Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala. Darie a fost secretar executiv al PD, apoi in 2003, membru PSD. Presedintii PD si PSD l-au pasat de-a lungul timpului intre ei, apreciiindu-i discretia ofitereasca. Darie a declarat ca nu a dat niciodata informatii PSD, pentru ca “un ofiter de informatii nu da informatii”. Este consilierul personal al lui Mircea Geoana.
Legendatii MAE
Poate nu stiati, dar avem protocoale secrete cu aliatii nostri euro-atlantici, prin care ne este interzis sa-i spionam, adica sa tirmitem spioni la post in tarile partenere. Si mai putini stiu ca prin alte protocoale secrete, ramase de pe vremea Securitatii, o parte din diplomati, 99% din corpul consular si cam acelasi procentaj din reteaua de comert exterior apartin SIE, majoritatea fiind securisti comunisti reciclati. Cartile de munca si curriculum vitae depuse la MAE de “diplomatii” SIE sunt de obicei false. Se foloseste o autobiografie “legenda”. Numeroase persoane din facultatile Universitatii Bucuresti si nu numai, sunt folosite ca “relatie utila”. Ei pun la dispozitia SIE documentele si stampilele institutiilor unde lucreaza. Astfel, absolventii Academiei Nationale de Informatii sau ai scolii din Baneasa apar cu alte diplome in evidenta MAE. Agentii sub acoperire din MAE au cartile de munca acasa. La MAE sunt trimise doar carti de munca false pentru completare. De acoperire se ocupa - Serviciul “Legendare” din SIE. Relatii se pot obtine de la Directia de Protectie a Informatiilor Clasificate (fosta Directie de Protectie a Misiunilor Diplomatice) din cadrul MAE. Directia este condusa de sefa Directiei Cancelarie, Luminita Vlad. Aici vine toata corespondenta sensibila MAE iSIE. De obicei, lucrurile cele mai importante vin prin scrisori personale sau prin curier diplomatic, prin note separate.
“- Ne putem explica esecurile diplomatiei romane prin prisma faptului ca trimiterea la ambasade se face pe baza de comision?
- In mare parte, da. De astfel de cazuri sint satul.”, fragment din interviul acordat de generalul Corneliu Grigoras in 1998.
Sursa:http://www.clipa.com/a881-Raportul-Ohanesian.aspx

PS: Subit, au aparut accesari de pe Japonia, din cadrul Ambasadei Romaniei din Japonia unde seniorul Stanica presteaza ca ministru consilier la Ambasada Romaniei de la Tokio. Ce sa mai??? MAE e plin de ministri consilieri plenipotentiari, iar Romania de rasul curcilor la capitolul diplomatie. Sa nu va mire ca in acest minister gasiti poate si femei de serviciu cu grad diplomatic sau ......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu